5 Trenerjevih spoznanj ob božičnih praznikih

Če pričakuješ, da se bom razpisal o tem kaj ne smeš in česa se “moraš” izogibati na božične praznike potem boš razočaran/a.

Živjo, če se še ne poznava moje ime je Daniel in sem strasten kulinarik, uživam ob dobri družbi kjer je obvezna hrana in nekaj za “poplaknit. Kdaj malo več, kdaj malo manj.

Glede na svojo ekstroventiranost imam seveda rad tovrstne praznike in še bolj dogodke, ki “zahtevajo” druženje, polno smeha ter nepozabne trenutke z družino in prijatelji.

Zato bi rad s teboj delil nekaj spoznanj ob prihajajočih božičnih praznikih:

1. Hrana je boljša v družbi

Ljudje so družabna ter socialna bitja. Ogromno spominov se ustvari ravno ob hrani in pijači. Več ljudi je na kupu, večja možnost je, da te bo premamilo tisto kar ti misliš da je “slabo” za tvojo dieto.

Zato niti ne razmišljaj o kakršnem koli dietiranju. Uživaj, jej, smej se.

2. Teža na tehtnici BO šla gor

Naj te pomirim saj ni razloga za skrb. Veliko bo okusnega mesa, slastnih narezkov, toplega in hrustljavega kruha, slanih ter sladkih dobrot. In seveda, alkohola.

Telo bo zadrževalo vodo. V nekaj dnevih je praktično nemogoče izničiti ves napredek zadnjih mesecev, brez skrbi. V naslednjih dneh bo kar veliko hrane, ki bo lažje prebavljiva če se odpraviš vmes na kakšen sprehod. Poznam občutek, ko ješ dokler lahko ješ, ker pač lahko. Občutek bo sprehodu bo lažji in počutje bo sigurno boljše.

3. Slovenski pregovor

Včasih je pretiravanje popoln začetek novega režima. Prepričan sem, da če v prihajajočih dnevih popustiš zavore, ne boš želel/a dolgo gledati polnega krožnika hrane ali kozarca šampanjca. To spoznanje ni za vse! A nekaterim bo ta slovenski pregovor še kako prav prišel.

Stran pa ne bomo metal !

4. Obstajajo dobri ter slabi časi za dieto

Prazniki in rojstni dnevi sigurno niso pravi časi za “dietiranje”. Če bi lahko izbral samo eno, DIETA ali VEČ GIBANJA / TRENING. Sigurno izberem gibanje, ker me od hrane ne odvrne niti večja sila. Zato uživaj v praznikih in se loti novega poglavja naslednji teden.

5. Rezultati ne izginejo čez noč

Če koga skrbi, da bo med prazniki izgubil trdo prigarane mišice in rezultate ga lahko pomirim. Načeloma se posledice ob zmanjšanem obisku fitnesa pojavi nekje po 14 dneh. Praznično druženje in temu primerno gibanje ter prehranjevanje bo trajalo maksimalno 5 dni. 

Če je bila intenziteta na treningih prava zadnjih nekaj mesecev ti bo ta premor prej dal veliko dobrega kot slabega, saj se telo lahko odpočije. Tudi, če se boste ob vrnitvi v telovadnice počutilia bolj “goste” bo trening in performans sigurno boljši, saj ste spočiti.

Vesele in mirne praznike,

Coach Daniel