Večkrat zasledim v dnevniku

kozarec vina ob večerji, aperitiv na sestanku, pivo po športu ali druženju in tako dalje….

Razumem, tudi jaz spijem kozarec vina na večerji. Zdaj, ko je 27+ stopinj se prileže hladna steklenica piva kot bi rekli “kot ata na mamo”.

Udeležba različnih dogodkov, pri katerih je nazdravljanje običaj, zna predstavljati kar velik problem, ko se odložimo za hujšanje ali ohranjanje forme. Idealen primer so poslovne večerje, ko se sklepajo posli in nova partnerstva ali pa samo druženje v bližnjem lokalu ob morju. Problem se zgodi, ker nikoli ne ostane pri enem kozarcu.

Preden izpostavim problem in se podamo v malo teorije naj vas potolažim, da ne bo konec sveta, če si na vsake toliko malo privoščite.

Kje je problem?

Kljub temu, da je alkohol del določenih tradicij in običajev, pa je potrebno izpostaviti tudi resnico – alkohol je danes preveč družbeno sprejemljiv, a lahko potencialno pretirana uporaba poveča tveganje za nastanek debelosti, diabetesa, jetrnih bolezni, odvisnosti ipd. Alkohola naš organizem ne potrebuje in za naše preživetje ni nujen.

Malo teorije:

Presnova alkohola poteka skoraj izključno v jetrih in naš organizem ni bil ustvarjen za pridobivanje energije iz alkohola, temveč reagira na alkohol detoksifikacijsko, kot na toskine in ga želi čimprej preko jeter in ostalih organov, izločiti iz organizma. Sicer nastane v telesu majhna količina alkohola iz drugih hranil, v procesu bakterijske fermentacije določenih sladkorjev v debelem črevesju, a na ta proces je naše telo prilagojeno, saj gre v primerjavi z vnosom alkoholne pijače, za zelo majhno količino.

Če ste že kdaj slišali za izraz alkoholna steatoza (zamaščenost jeter), je jasno, da pretiran vnos alkohola lahko povzroči tudi tovrstna patološka stanja. Seveda se to ne bo zgodilo od kozarca piva na dan, vendar pa če ste v procesu hujšanja ali vsaj ohranjanja telesne teže razmislite – ali bi raje jedli, ali pili?

Dejstvo je namreč, da alkohol vpliva na zmožnost presnavljanja shranjenje maščobe in to ravno tiste, ki si jo želimo izgubiti. Po samo dveh alkoholnih pijačah, se namreč zmožnost telesa, da presnovi shranjeno maščobo iz maščobnih celic, zmanjša za več kot 60{e26990908f99641d68799a5fe8fa4d90b70f958f77bd1343b27ff7deeec36f69}!

Vemo, da je za izgubo odvečne maščobe potrebno ustvariti nek energijski deficit in v tem smislu je torej potrebno omejiti tudi vnos energije- hrane. In alkohol vsebuje energijo, pravzaprav veliko energije.

1 gram alkohola vsebuje kar 7 kcal, kar je skoraj enkrat več energije, kot je vsebujejo hidrati in beljakovine (1g OH= 4 kcal, 1g B=4 kcal) in skoraj toliko kot maščobe (1g M=9 kcal).

 

A bistveno je, da alkohol vsebuje tako rekoč prazno energijo. V nasprotju z drugimi makrohranili kot so hidrati, beljakovine in maščobe, nam alkohol ne nudi nobenih posebnih hranilnih snovi, vitaminov ali mineralov, ki bi ugodno vplivale na naše telo.

Energija– kilokalorije iz tipičnih alkoholnih pijač so navadno tudi precej koncentrirane, torej vsebujejo veliko prazne energije v majhni količini in posameznik, ki uživa tovrstne pijače hitro vnese več energije, kot je potrebno za izgubo odvečne telesne teže in zato ne doseže rezultatov, ki si jih je zadal. Prav tako naše telo ne more shranjevati alkohola, zato ga mora takoj metabolizirati in alkohol ima v telesu prednost pred drugimi hranili. 

Torej bomo v procesu hujšanja namesto, da bi pridobivali energijo iz odvečne maščobe, shranjene v adipocitih, energijo dobili iz alkohola, a če je ne bomo porabili se bo shranila ravno tja, kjer je ne želimo.

Problematičen je tudi sladkor v alkoholnih pijačah, ki dodatno obremeni metabolizem, kateri mora izločiti več inzulina, ki je anabolen hormon in skrbi med drugim tudi za skladiščenje odvečne energije v maščobne celice.

Torej lahko povemo, da vnos alkohola med izgubo odvečne telesne teže ni zaželjen.

Nadalje pa alkohol povečuje apetit, saj povzroči padec in nihanje krvnega sladkorja in neredko se zgodi, da ob kozarcu piva »paše« tudi kakšen grižljaj čipsa ali podobnih živil, ki ne spadajo v kontekst zdrave prehrane. Prav tako alkohol vpliva na naše možgane in nevrotransmitorje, ter povzroči pretirano izločanje serotonina in ostalih molekul, ki »pričarajo« evforičen občutek in posledično misel: »k vragu hujšanje, jaz sem itak super.

« Nato seveda sledi še dodaten vnos predvsem mastne, sladke in torej energijsko bogate hrane, ki dodatno zavre proces razgradnje maščob in povzroči pravzaprav obraten učinke- sintezo trigliceridov, ki se spet shranijo- saj veste kam.

In moški pozor: tudi občasen vnos alkohola zniža nivo testosterona, kateri ima močan pozitiven učinek na izgubo odvečne telesne teže ter pripomore k ohranjanju in izgradnji puste mišične mase, odgovoren pa je tudi za mnoge druge aktivnosti kajne? Zato si ne želimo nižjih vrednosti testosteron.

Omeniti je potrebno še stresni hormon kortizol, katerega izločanje popivanje pospešuje. Povišane vrednosti kortizola prav tako negativno delujejo na vzdrževanje primerne mišične mase in otežujejo izgubo maščobe. Prav tako alkohol povzroča dehidracijo organizma, saj deluje kot diuretik in dobra hidracija je ključna.

Zaključimo lahko, da

uživanje akohola med procesom izgube odvečne telesne teže, resnično ni zaželjeno, saj je dejstvo, da nas bo prej oviral na poti do cilja in zaustavljal proces hujšanja.

Če se kozarcu vina, piva, aperola ali bilo kaj podobnega ne morete odpovedati, seveda najprej razmislite o tem dejstvu, nato pa izberite alkoholne pijače, brez dodanega sladkorja (kot so razni mixi s sokovi ipd) ter ostanite pri eni merici alkohola, ki ga uživajte ob jedi. 1 merica predstavlja 1 dcl vina, 2 dcl piva, 0,3 dcl žgane pijače ipd. In za primerjavo:

1 pivo (0,5l) vsebuje okoli 200-300 kcal (odvisno od vrste in vsebnosti alkohola), kar je približno enakovredno naslednjemu obroku: 2 pečeni jajčki+ kos polnozrnatega toasta+ velik mesnat paradižnik. In redki ostanejo pri enemu pivu.

Tudi vino vsebuje kar precej energije, 1 dcl rdečega vina vsebuje okoli 80-100 kcal, kar je enakovredno 1 banani. V istem energijskem rangu kot vino so tudi žgane pijače: vodka, viski ipd. , le da tukaj govorimo o merici 0,3 dcl .

V realnem življenju...

Kakorkoli obračamo, gre za prazno energijo, ki je naše telo ne potrebuje.

Poudarjam pa, da ob zmernem uživanju ne bo nič hudega. Ljudje smo socialna bitja in se radi družimo. Kot ekstrovertirana oseba, ki rabi druženje vam to govorim iz lastnih izkušenj. 

Zato vsaki stranki povem naj uživa. Predvsem v poletnem času, ko na vsake toliko res zapaše mrzel kozarec vaše najljubše alkoholne pijače. Privoščite si a imejte v mislih, da naj bo to zmerno.

Ali pa naj bo en dan “na glavo” in potem nekaj časa nič.


Na zdravje,

Coach