Movember

Movember. Spet je tisti čas v letu, ko se moški po vsem svetu združimo v misiji BRKI – razočarajmo svoje žene ali punce z vprašljivim izgledom v javnosti.

Toda Movember je več kot le vprašljiva odločitev pri brivcu; gre za ozaveščanje o zdravju moških in zato je to pomembno.

“Če kdaj potem zdaj” – To je bil moj izgovor, ko sem se odločil, da bi izgledal kot Tom Selleck ali Borat. In verjetno si ob tem mislite – “Zakaj brki? Kaj je tako veličastnega na brkah?” No, ne gre le za izgovor ali za to, da bi izgledali malo vprašljivo ali negovali neko retro vzdušje; gre za ozaveščanje o zdravstvenih težavah moških.

Rak prostate, rak na modih in duševne težave pri moških niso teme, o katerih pogosto odkrito razpravljamo. Vendar nam Movember daje priložnost, da to spremenimo. Če si pustimo brke in se vključimo v pogovore o teh vprašanjih, lahko prekinemo tišino in stigmo, ki obdaja zdravje moških.

Ko sem si pogledal statistiko me je vse skupaj malo streznilo. Rak prostate je drugi najpogostejši rak pri moških, rak na modih pa prizadene ogromno mlajših moških.

Izzivi duševnega zdravja, vključno z depresijo in samomori, vplivajo na nešteta življenja. Če pogledamo statistiko v Sloveniji so v preteklih letih moški več kot 3x pogosteje umirali zaradi samomora v primerjavi z ženskami. In ne govorimo o samo nekaj življenjih.

In Movember je opomnik, da moramo ukrepati, podpirati drug drugega ter spodbujati zgodnje odkrivanje in posredovanje. Ne čakajte, da postane težava prevelika, da bi jo lahko rešili. Zgodnje odkrivanje je pogosto ključ do uspešnega zdravljenja.

Kot osebni trener sem videl, kako gresta telesno in duševno zdravje z roko v roki. Zdravo telo prispeva k zdravemu duhu in obratno. Puščanje brkov je lahko začetek pogovora in pogovori lahko rešijo življenja. Ko imate te brke, postanete hodeči oglasni pano za zdravje moških, ki spodbuja ljudi, da postavljajo vprašanja in se učijo o teh kritičnih težavah.

Kako je vse to povezano s telesno pripravljenostjo? No, tukaj postanejo stvari zanimive: skrb za svoje telo in ozaveščanje o zdravju moških sta dve plati istega kovanca. Vaše fizično dobro počutje je pomembna sestavina vašega splošnega zdravja. Iz prve roke sem videl, slišal in izkusil kako se posamezniku izboljša mentalno zdravje, ko v svoje življenje vključi trening.

V kolikor bereš to in si depresiven… Prjatu… spravi se v fitnes in si zrihti 6-pack (trebušne mišice). Dej si pol leta in se spravi v najboljšo formo svojega življenja. Če to narediš, potem si lahko naprej depresiven. Ampak to je pogoj.

Kljub temu, da govorimo o težkih in resnih zadevah je hkrati nekaj ​​smešnega v puščanju brkov, še posebej, če si to naredite prvič. Morda se znajdete v nekaj neprijetnih pogovorih in na poti doživite nekaj trenutkov “mlečnih brkov”. Sprejmite to, življenje je prekratko, da se ne bi smejali sami sebi.

Na koncu gre le za to, da naredimo razliko. Puščanje brkov je lahko izjava, zaveza in opomnik, da je o našem zdravju, tako fizičnem kot duševnem, vredno govoriti.

Torej, gospodje, pustite si brke, spravite se na trening, imejte tiste pomembne pogovore in pokažite jajca (dobesedno) ter prispevajte k bolj zdravi in ​​srečnejši prihodnosti za vse.