Zakaj doslednost presega intenzivnost

Z Danijem zdaj treniram že kar nekaj let in moram priznati, da mi je vse skupaj postalo življenski stil v katerem zares uživam.

TO JE MOJ DOBER PRIJATELJ IN KLIENT ANDREJ.

Slika ponavadi pove več kot tisoč besed. A vseeno bi z vami delil nekaj ozadja za njegovo preobrazbo.

Andrej je leta 2018 prišel k meni brez katere koli izkušnje s fitnesom. Njegova ideja o fitnesu je bila celo taka, da tega ne rabi, da je brezveze in ne ve točno, če bi mu to koristilo. Kot vidite zgoraj na sliki, se je močno zmotil.

In ne govorim samo o estetiki temveč o počutju, moči, vitalnosti, boljšemu spancu in še več. Da ne pozabim, vse to pri 40ih!

Zaradi svojega poklica in družinskih obveznosti se je leta 2018 odločil, da bi rad zadeve spremenil in prišel v življensko formo, saj je včasih igral odbojko in se v stanjem na levi sliki po njegovih besedah kotalil po igrišču.

Sprememba življenjskega stila mu je omogočila, da tako postavo ohranja že 2 leti. Odbojko igra kot pri 28ih in še več, tudi počuti se tako.

Sigurno se je pojavilo vprašanje – kaj pa hrana? Zadeve sva se lotila bbolj preprosto in življensko kot bi si mislili.

Za začetek sva omejila število steklenic piva po rekreaciji. V prehrano sva dodala več hrane bogate z beljakovinami. Vnos čokolade, piškotov in čipsa je na začetku ostal, dokler je bila zagotovljena aktivnost. Čez čas je sam prišel do spoznanja, da se bolje počuti, ko hrano za “dušo” malo omeji oziroma prihrani za posebne priložnosti. Eni temu pravijo “FLEKSIBILNA DIETA”, jaz temu pravim življenski pristop do spremembe telesa.

Če bi moral izpostavi ključ do njegovega uspeha in bolj kakovostnega življenja bi to sigurno bila DOSLEDNOST.

KAKO LAHKO TUDI VI DOSEŽETE SVOJO TRANSFORMACIJO?

Ko se pogovarjamo o doseganju zdravega in fit telesa, se pogosto osredotočamo na intenzivnost treningov in strogo prehrano. Vendar pa je ena ključna komponenta, ki pogosto ostaja spregledana, a je pravzaprav temelj uspeha – doslednost. Kot osebni trener verjamem, da je doslednost ključna za gradnjo vzdržnih navad, ki vodijo do dolgoročnih rezultatov, ki so bolj pomembni od trenutne intenzitete.

Intenzivni treningi in ekstremne diete se pogosto zdijo privlačni, saj obljubljajo hitre rezultate. Vendar pa lahko preveč intenzivna vadba ali omejevanje prehrane privede do izgorelosti, poškodb in telesnega nelagodja. Namesto tega predlagam, da se osredotočimo na vzpostavitev trajnostne rutine, ki vključuje zmerno intenzivne treninge in prehrano, ki jo je mogoče vzdrževati dolgoročno.

1. GRADNJA NAVADE

V svetu nenehnega poudarka na hitrih rezultatih je gradnja vzdržnih navad postala ključna komponenta uspešnega fitnes režima. Kot osebni trener poudarjam, da doslednost igra ključno vlogo pri oblikovanju trajnostnih sprememb v našem življenjskem slogu. Namesto da bi se osredotočili na trenutno intenziteto, naj bo naš cilj postopno uveljavljanje doslednih rutin, ki jih je mogoče vzdrževati dolgoročno.

Enako velja za prehrano. Namesto drastičnih diet, ki jih ni mogoče vzdrževati na dolgi rok, si prizadevajmo za uravnoteženo prehrano, ki vključuje raznoliko paleto hranil. To zagotavlja, da telo dobi potrebna goriva za treninge in vsakodnevne dejavnosti. Postopno uvajanje sprememb v prehrano omogoča tudi boljšo prilagoditev in preprečuje občutek odrekanja.

Sam dokaz tega je Andrej in vse moje stranke tako moškega kot ženskega spola.

2. premagovanje psiholoških ovir

Mnogokrat nas omejujejo psihološke ovire, ki nam preprečujejo dosego naših ciljev. Prevelika obsedenost z intenzivnimi treningi ali strogo prehrano lahko vodi do občutka neuspeha, če se ne moremo držati teh zahtev. Doslednost nam omogoča postopno premagovanje teh ovir, saj majhni koraki prinašajo občutek dosežka in povečujejo našo motivacijo.

3. Izbegovanje Izčrpanosti in Poškodb

Visoko intenzivni treningi lahko fizično zahtevajo veliko in povzročajo veliko stresa na vaše telo. Čeprav so lahko učinkoviti pri doseganju kratkoročnih ciljev, lahko vodijo tudi do izčrpanosti ali poškodb, če jih ne uravnotežimo z ustreznim okrevanjem in počitkom. Redni treningi, ki progresivno dvigujejo intenzivnost so za vaše telo bolj primerni in omogočajo pogostejše treninge brez tveganja za pretreniranost. Zagotavljajo trajnostni ritem, ki spodbuja napredek brez povzročanja prekomerne obremenitve.

4. Doslednost = Rezultati

Doslednost je ključna za dosego trajnostnih rezultatov. Namesto ekstremnih nihanj v telesni teži ali počutju, nas dosledna vadba in uravnotežena prehrana vodita k postopnemu in stabilnemu napredku. Rezultati se morda ne bodo pokazali takoj, vendar se bodo sčasoma zagotovo poznali na dolgi rok.

Telesna transformacija, ki nima roka trajanja je maraton in ne šprint.

5. Prilagodljivost v Zaposlenem Življenju

Sodoben tempo življenja zahteva prilagodljivost. Doslednost ne pomeni, da se moramo strogo držati istega urnika ali prehrane vsak dan. Pomembno je, da se prilagodimo svojemu življenjskemu slogu in najdemo načine, kako vključiti trening, gibanje in zdravo prehrano v naš vsakdan.

6. Gradnja Samozavesti

Vsak dosežen cilj na poti doslednosti gradi našo samozavest. Občutek, da smo vsak dan naredili nekaj koristnega zase, krepi našo voljo in vero vase. To nas spodbuja k nadaljnjim naporom in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga, ki dviga kakovost vašega življenja.

7. Ustvarjanje Fitnesa kot Način Življenja

Najpomembnejša korist doslednosti je, da se fitnes in zdrav način življenja postaneta del naše identitete. Ko navade postanejo samoumevne, se ne obremenjujemo več s popolnostjo ali hitrimi rezultati. Fitnes postane naravni del našega vsakdanjika, kar nas vodi k dolgoročnemu zdravju in sreči.

Zaključek

Torej, naslednjič, ko razmišljate o dolgi, intenzivni vadbi, se spomnite, da je včasih manj več – in rednost je resnična skrivnost za odklepanje vašega polnega potenciala na področju fitnesa.

Za konec vas vabim na neobvezujoč sestanek, kjer bova skupaj pogledala, kako lahko vzpostavite dosledno rutino, ki se bo prilagodila vašemu življenjskemu slogu.

Glede na to, da se bliža konec dopustov morate vedeti, da so mesta omejena. Zato si zagotovite svoje mesto čim prej. 

Spodnji gumb vas bo usmeril na mojo najbolj zaželjeno storitev – OSEBNO TRENERSTVO. Poglejte si kaj ponujamo in ne odlagajte ter se prijavite čimprej, da ne zamudite te priložnosti!

Se vidimo na kavi!