5 preprostih in učinkovitih nasvetov, da boš bolj samozavestna v fitnesu

Drage dame, kar morate vedeti:

Za nekatere ljudi, tako ženske kot moške, lahko traja leta, da se v fitnesu počutijo popolnoma samozavestne. 

Iz svojih in izkušenj drugih vam lahko povem, da bo izboljšanje samozavesti v fitnesu, izboljšalo vašo samozavest na drugih področjih življenja.

Pri večini je največji strah, da jih nekdo obsoja ali gleda. Na vašo srečo ali razočaranje vam moram povedati, da vas verjetno nihče niti ne opazi.

Tako, zdaj pa na nasvete, upam da vam kateri pride prav:

1. Zavedajte se, da vas verjetno nihče ne gleda!

O bog, gledajo me. ne spadam sem.

Počutim se tako neumno. Upam, da moja majica skrije moje obloge.

Trenirala bi noge, vendar je skupina fantov, ki stoji blizu stojal za počepe. Ne morem iti kar tja in delati počepe.

Prepričana sem, da tega ne počnem prav in vsi drugi se mi smejijo ter obsojajo.

Želim si, da bi bil ženski oddelek, da bi se počutila bolj udobno.

Videno, slišano.

Popolnoma vas razumem in verjamem, da je težko. Povedal vam pa bom kaj opažam in kako moški razmišljamo o “gledajo me” strahu.

Prvo kot prvo, večina tipov v fitnesu gleda bolj sebe kot vas. Resno, opazujte jih/nas nekaj časa. Opazile boste, da je več ali manj pozornosti usmerjeno v ogledalo ali v telefon. Seveda bo kakšen pogled naletel na vas, samo zato ker ste ženska. Ampak bolj iz “firbca” kdo ste in če ste nova. Nekaj sekund za tem je fokus ponovno v ogledalu ali v telefonu in vse je pozabljeno. Resno.

Noben tip v fitnesu ne razmišja, če delate vajo pravilno. Če vas to skrbi, si najamite dobrega trenerja in boste v samo nekaj urah hitreje dosegale rezultate in imele boljšo tehniko od večine vadečih.

Torej, če jih zalotite, da gledajo – dovolite jim. Mogoče se bodo kaj naučili.

2. Najdite bolj tih in miren prostor v fitnesu

Kot začetnik ali kot novi član fitnesa je lahko “sredinski” prostor kjer se odvija vso dogajanje rahlo zastrašujoč. Ponavadi je to prostor s prostimi utežmi.

Popolnoma razumem.

Največkrat vidim, da se članice našega fitnesa zatečejo v ogrevalni prostor ali nekam bolj mirno. In s tem ni nič narobe. Na začetku.

Čez čas je pa potrebno premagati ta strah. Ne samo zaradi napredka samega, vendar tudi za vaše dobro.

Med konicami klubskih ur boste morda ugotovile, da je prostor z napravami tišji in ponuja več zasebnosti kot oddelek s prostimi utežmi. A to še ne pomeni, da ste ves čas na kardio napravah (ker zaradi kardia ne kurite več maščob, samo povem)!

Važno je da naredite, kar morate, da se boste počutile udobno. Samo ne preskočite treninga.

3. Kupite si nova športna oblačila!

Verjetno mi tu nobena ne bo oporekala, je tako?

Pa saj veste, kako (odlično, fatalno, čudovito, … ) se počutite, ko oblečete obleko in nataknete petke, ter se odpravite v mesto. 

Podobno je v fitnesu. Brez petk seveda.

Kakovostna oprema se bo bolje prilegala vašemu telesu, ne glede na vašo trenutno postavo in vam bo omogočila, da se boste počutile lepše in bolj samozavestne!

Zato ne čakajte, da dobite “popolno” telo, da si nekaj takega privoščite. 

4. Trenirajte v času, ko ni gužve

Konica obiskanosti fitnesa je pri večini takoj zjutraj in spet od 16:30 do približno 19:00.

Največja obiskanost je ponavadi v ponedeljek, nato pa se med tednom zmanjšuje. Trening v četrtek in petek po službi se vam bo zdel bistveno prijetnejši od treninga v ponedeljek. Hkrati so fitnesi ob vikendih običajno “tišji”, razen v soboto zjutraj.

Ps: Malo povprašajte v zaželenem fitnesu kako je pri njih, saj se obiskanost med seboj lahko kar razlikuje.

5. Fokus

Dobra glasba vas lahko odpelje v zanimivo sfero odtujenosti in ekstremnega fokusa. 

Če vam ideja o tem, da vam nekateri “ponujajo” pomoč ali nasvete, spodkopava vašo samozavest, bodo slušalke pomagale preprečiti, da bi se ljudje pogovarjali z vami.

Jaz si nadanem še kapo.

Ne samo, da bo kapa skrila vaše oči, tako da vam ni treba komunicirati z ljudmi, če tega ne želite… hkrati vam ni treba skrbeti za ličila in lase.

Super, je tako?!

BONUS: Vzemite si trenerja in naredite dober načrt

Večina trenerjev vas bo naučila pravilne tehnike in vam dala načrt, tako da se boste, ko boste vadile same, počutile bolj kompetentne.

Toda res dobri trenerji vedo, da je potrebno več kot le recept za trening. Večina žensk potrebuje pomoč pri prenehanju negativnega samogovora in dvigu splošne samozavesti! Dober osebni trener ve, da je njegova vloga krepiti samozavest. Ko najdete nekoga, ki bo zagotovil to dodano vrednost, se življenje spremeni. Sto odstotkov vredna naložba.

Naj vas tesnoba in pomanjkanje samozavesti ne zadržujeta!

Če fitnes preprosto ni vaša stvar, potem imate na voljo veliko drugih možnosti za ohranjanje kondicije. Če pa vas zadržujeta tesnoba in pomanjkanje samozavesti, ne dovolite, da bo to vaš izgovor ali prepreka za doseganje svojih ciljev.

Preizkusite le nekaj nasvetov in garantiram, da se bo vaša samozavest izboljšala.

Ne pozabite, da gre za več kot le fitnes. Počutile se boste bolj samozavestne na vseh področjih svojega življenja in zato je vredno narediti korak izven cone udobja!

Lp,

Coach Daniel