FANT – PROSIM, ZORGANIZIRAJ SE !

” ČE NE ZNAMO UPRAVLJATI S ČASOM, PRAV TAKO NE MOREMO POSKRBETI ZA SVOJO SAMOPODOBO. “

Edina stvar, ki je nikoli ne moremo kupiti JE ČAS. Za vse ostalo je bojda tista super kartica (saj veste).

 Treniral sem starejšega gospoda, starega okoli 75 let, za katerega sem še danes neizmerno hvaležen. Omogočil mi je malo drugačen pogled na določene stvari, na svet, kako doživljamo čas v različnih obdobjih našega življenja.

 

Ne bom pozabil najinega jutranjega treninga in njegovih besed pred njim:

“Dani, jaz sem vedno točen za najin trening. Čas počasi teče, a hitro mine.”

 

Takrat tega nisem najbolje razumel, ni mi bilo povsem jasno kaj mi je želel s tem povedati in sem se le prijazno nasmehnil. Danes, tudi na osnovi svojih izkušenj kot samostojen podjetnik, mlad, a samostojen, ga razumem veliko bolj.

Vsi imamo enako količino časa na voljo in ga vsak dan znova dobimo za dodatnih 1440 minut. Razlika med nami je v grobem le v tem, kaj naredimo v teh 1440 minutah oz. 24ih urah. Služba nam vzame večino dneva. Danes, v letu 2019 bo to za večino nas pomenilo, da svojemu delu, službi, posvetimo velik del našega dneva – v povprečju med 8 in 9 ur.

Ste vedeli, da so raziskave pokazale, da bomo v naših življenjih preživeli v službi kar 90.000 ur, kar je 3.750 polnih dni, torej več kot 10 polnih let, ki jih namenimo službi. To je razumljivo, saj moramo nekako (pre)živeti.

Poleg službe pa našo pozornost potrebujejo tudi bližnji, družina in nenazadnje smo ljudje kot socialna bitja močno odvisni od našega socialnega okolja, torej druženja z vrstniki, prijatelji, sodelavci itd.

Predvsem družina je tista, ki velikokrat pri naših zaposlenih delovnikih in vseh možnih bolj ali manj stresnih obveznostih, potegne takratko. Verjetno ste pogosto preveč utrujeni, ko pridete po službi domov, da bi s svojimi partnerji in otroci preživeli res kvaliteten čas. Ali pa vam celo misli uhajajo k službi – NO GO za družinske odnose.

 

Lažje je, ko si samski in je pozornost samo na nas samih. Seveda dokler v naše življenje ne vstopi srečnica, ki je izbrala pravilno (dajmo si priznati, da smo moški izbrani, mhm). Dober prijatelj je kar naenkrat “izginil” iz površja zemlje, ko je v njegovo življenje vstopilo novo dekle.

Razumljivo, ker se s tem spremeni tudi naš prioritetni sistem in s tem pridejo na plan naše dejanske vrednote. Sklepam, da je to življenje t.i. “ALFA SAMCEV”, ki čutijo potrebo po varovanju svojega krdela, torej svoje družine. To je verjetno eden prvinskih nagonov, ki nekako še vre v nas, med tem, ko nam je vsem jasno, da so ženske precej bolj samostojna bitja kot mi (ja drage dame, spet priznam).

Njegovo življenje je postalo drugačno, časovna razpoložljivost, obveznosti, želja po drugačnem preživljanju svojega prostega časa in vse to, je logična posledica partnerskega življenja.

Ne morem se znebiti občutka, da ta način življenja s seboj ne prinaša le pozitivnih sprememb. Zraven dodatnih obveznosti in spremenjenih prioritet velikokrat zanemarimo tisti čas, ki je bil prej namenjen nam samim. Skrbi za zdravje, kondicijo in hudiča tudi za izgled ALFA SAMCA. Mišice, urejena pričeska, brada in outfit. Ne dame, to ni mačo, to je urejen in samozavesten moški.

 

Današnji svet se vrti tako hitro, da že vsem primankuje časa. Posledično skrajšamo spanec, kar na dolgi rok vodi v primankovanje energije. Trpi naš “performans” v službi. Slaba produktivnost, zaradi še slabše koncentracije.

In nato bi nekaj naredili za našo samopodobo. Shujšali ali zgradili mišično maso. Po možnosti z danes na jutri.

Ne bo šlo, na žalost.

 

Prvo moramo orgarnizirati svoj čas. Moramo planirati, kdaj kaj počnemo in to s kom.

Predlagam vam, da si odprete svoj koledar in označite vse, čisto vse kar delate čez dan.

 

Kdaj se zbujate?

Koliko časa traja, da se odpravite od doma?

Jeste zajtrk in kdaj?

Kdaj imate prvi sestanek?

Kdaj in kje jeste kosilo? Je to na sestanku ali v pisarni?

Kdaj vidite družino?

Ste zmenjeni s kolegi za pivo?

Če in kdaj gledate televizijo?

In za konec, kdaj zaspite?

 

Ko boste ugotovili, kako vaš dan poteka, potem boste našli tudi časovno potratne dejavnosti.

Noben ni popolnoma zaseden, najde se čas. Lahko kakšno obveznost opravi nekdo namesto vas? Kje lahko pridobite dodatno uro?

Organizacija svojega časa je ključna za kvalitetno življenje. Dnevi bežijo, še bolj ko ste zgubljeni.

Jaz sem bolj digitalen tip in imam rad vse obeznosti splanirane na telefonu. Če rabite pomoč, z veseljem pokažem kako je meni uspelo najti čas za večerno serijo.

Lp, Daniel