Kaj jeste, vpliva na vašo produktivnost

Kaj jeste, vpliva na vašo produktivnost

Pomislite na svoj najbolj produktiven delavnik v preteklem tednu. In se vprašajte: Kaj ste imeli tisto popoldne za kosilo?

Ko razmišljamo o dejavnikih, ki prispevajo k uspešnosti na delovnem mestu, redko pomislimo na hrano. Za tiste, ki se borijo z e-maili, rednimi sestankih in katkimi roki, je hrana preprosto le gorivo.

A kot kaže, to ne bo držalo. Hrana, ki jo jemo, vpliva na nas bolj, kot se zavedamo. Z gorivom lahko zanesljivo pričakujete enake zmogljivosti od vašega avtomobila, ne glede na to, kakšno znamko neosvinčenega ste dali v svoj rezervoar.

Hrana je drugačna

Hrana neposredno vpliva na našo kognitivno uspešnost, zato slaba odločitev, kaj boste za kosilo  lahko vpliva na celo popoldne.

Skoraj vse, kar pojemo, naše telo pretvori v glukozo, ki zagotavlja energijo, ki jo potrebujejo naši možgani, da ostanejo pozorni. Kadar nam primanjkuje glukoze, težko ostanemo osredotočeni in naša pozornost pada. To pojasnjuje, zakaj se je težko skoncetrirati, ko imamo prazen želodec.

A vse ni tako enostavno

Naša telesa ne predelajo vse hrane z isto hitrostjo. Nekatera živila, kot so testenine, kruh in žitarice, hitro sprostijo glukozo, kar vodi do porabe energije, ki ji sledi krč. Drugi, kot obroki z veliko maščobami, zagotavljajo več energije, vendar bolj obremenijo naš prebavni sistem, kar zmanjšuje raven kisika v možganih in to nas moti.

Večina nas ve večino tega, vendar se o svoji prehrani ne odločamo vedno pametno. Deloma zato, ker smo na najnižji točki energije in samokontrole, ko se odločamo, kaj jesti. Pica in hamburger sta veliko bolj privlačna, ko ste že zelo lačni.

Ob tem je nezdravo kosilo tudi cenejše in hitrejše od zdravih alternativ, zaradi česar so sredi napornega delovnega dne še toliko bolj vabljive. To je tisto, kar nas privede do napačnih odločitev. Sicer prihranimo 10 minut, a preostanek dneva preživimo s težkim želodcem.

Torej, kaj moramo storiti?

  1. Odločite za prehranjevanje, preden postanete lačni. Če greste na kosilo, izberite, kje boste jedli že zjutraj, ne ob 12:30. Študije kažejo, da se v prihodnosti veliko bolje upiramo soli, kalorijam in maščobam kot v danem trenutku.

  2. Imetje več manjših in obrokov čez dan, saj nihanje krvnega sladkorja je slabo za produktivnost in za možgane. 

  3. V bližino si postavite posodico z mandlji in beljakovinami. V ponedeljek v pisarno prinesite vrečko s sadjem, da jih boste imeli na voljo ves teden.

Raziskave kažejo, da uživanje sadja in zelenjave čez dan ni samo dobro za telo – temveč tudi za um. Fascinanten članek v tokratnem julijskem britanskem časopisu Health Health Psychology poudarja, koliko vpliva ima hrana na naše vsakodnevne izkušnje.

V okviru študije so udeleženci poročali o svoji porabi hrane, razpoloženju in vedenju v obdobju 13 dni. Nato so raziskovalci preučili, kako je izbira hrane vplivala na njihove vsakdanje izkušnje. Zaključek: več kot so zaužili sadja in zelenjave (do 7 porcij), bolj srečni, bolj angažirani in bolj ustvarjalni so bili.

Zakaj? Avtorji ponujajo več teorij. Med njimi je vpogled, ki ga rutinsko spregledamo pri odločitvi, kaj jesti za kosilo: Sadje in zelenjava vsebujeta življenjsko pomembna hranila, ki spodbujajo proizvodnjo dopamina, nevrotransmiterja, ki igra ključno vlogo pri izkušnji radovednosti, motivacije in angažiranosti. Zagotavljajo tudi antioksidante, ki zmanjšajo telesno vnetje, izboljša spomin in razpoloženje.

Če resno razmišljate o dvigu uspešnosti na delovnem mestu, je sprejemanje pametnih odločitev o hrani NUJNO. Pri tem vam pa lahko vedno pomagam na prehranskem coachingu.

Lp,

Coach Daniel