STABILIZACIJA NA ODDAJI DOBRO JUTRO


Enkrat sem na TV Slovenija 1 izvajal stabilizacijske vaje z “skret papirjem”. Pardon, toaletnim papirjem…

Okej, kako je vse skupaj izgledalo. Zjutraj, torej 6ih zjutraj smo prišli na RTV slovenija. Sledil je rahel mejkup, seveda ga preveč ne rabim (se je mal pohvalu) in potem direktiva v studio. Naj omenim, da sem ves čas nosil Lidlovo vrečko v kateri je bilo 12 WC rolic… prvo so se spraševali če sem nov hišnik, je morda zmankalo celotni hiši papirja?… skratka vsak je bil začuden zakaj hudirja imam sabo WC papir?

Da ne podaljšujem zgodbe, poglejte si jutranjo vadbo na “Dobro jutro” in sprobajte sami doma, jaz bom pa v nadaljevanju razložil zakaj so pomembne stabilizacijske vaje. JUTRANJA VADBA TUKAJ

Stabilizacijske vaje? Ja ali ne, kdaj in kako, ter zakaj?

Eni bodo rekli da je to totalna izguba časa, drugi koristijo prednosti teh vaj v vsakdanjem življenju, tretjim je pa itak vseeno ker po tretjem pivu vse visi postrani.

No pa poglejmo dokaj znan primer: 

Poletje je, žena teži da se nič ne giba, ti bi na hladnem gledal svetovno prvenstvo v nogometu, sama pa seveda noče na Šmarno. Kot partnerja sprejmeta kompromis in gresta na Šmarno… valda…

Za vzpon potrebujeta približno 30-40 minut, gor spijeta kofe ( vsi vemo da si privoščita miške ampak okej ) in se odpravita dol… ker je to gozdna pot, se soočata s koreninami, peskom, starejšim občanom in kamor koli se obrneš naletiš na nestabilno površino.

Kot da to ni dovolj, mimo švigneta 2 mladi gospodični v oprijetih športnin oblačilih… seveda ne pogledaš za njima,  ampak onedve prideta v tvoj vizir ! Ker obstaneta v tvojem viziru, ti spodrsne in padeš po tleh, se poškoduješ in razbiješ telefon. Skratka možnosti je veliko kako se lahko poškoduješ v trenutku ko ne gledaš pod noge in te nekaj na hitro preseneti. Aja, potem te pa še žena okrega, kot da si ti kriv zakaj se pred tabo naslikajo “babe”… Kako se rešiš ven iz te zagate, pa drugič ( NAMIG: kupi ji torbico )

NA KRATKO: ko se znajdeš v situaciji kjer je površina nestabilna, kot so korenine v gozdu, pesek, drseč kamen ob bazenu ali morju, takrat imaš približno 0.3 sekunde da se ujameš ( stabiliziraš ) in po domače povedano… ne razbiješ.

Vaje za stabilizacijo so zabavne, tudi težke in zahtevne ampak ti lahko v nekem trenutku prišpara dopust in zdravo telo.

Stoja na eni nogi, stoja miže, stoja sonožno na blazini, uporaba bosu žoge, blazine, ter različni pripomočkov je super! Skok iz ene na drugo nogo, plank, položaj medveda ( premikanje po vseh štirih ), poteg z eno roko, rotacija trupa, itd; možnosti je neskončno.

Veriga od ramena do gležnja mora biti močna! Dokler krepimo vezi in mišice sklepov, okončin in trupa, nam bo v teh situacijah lažje….

Redno objavljam omenjene vaje na svojem IG STORY-ju


IMG_0721 2