Teh 5 živil je tistih, ki so lahko kriva za…

Teh 5 živil je tistih, ki so lahko kriva za to, da pojeste preveč kalorij – pa se tega sploh ne zavedate.

A veš, da obstaja prefrigana hrana, ki jo imaš gotovo na svojem jedilniku in zaradi katere ne moreš nikakor izgubiti odvečne teže, saj se sploh ne zavedaš, da vsebuje takšno količino kalorij.

Stranke se mi  velikokrat potožite, da nikakor ne morete izgubiti odvečnih kilogramov, pa čeprav pojeste komaj 1300 kalorij, ali pa še to ne. Zaradi tega postajate močno zafrustrirani.

Mislite, da je nekaj narobe z vami.

A pozor.

Najverjetneje ni. Najverjetneje so za to kriva samo določena živila, ki jih vsakodnevno vnašate v vaše telo, pa se ne zavedate njihove kalorične vrednosti.

1.

Razne omake in prelivi

Z raznimi omakami in prelivi, ki jih uporabljamo v vsakodnevni hrani zaužijemo med 70 in 200 dodatnih kalorij (to velja za eno porcijo, velikokrat se teh omak poje še več), ki jih navadno sploh ne štejemo. Ampak … a si kot foodie sploh predstavljate svet brez omak in prelivov?

2.

Maščoba, ki jo dodajate pri kuhanju

Ko kuhate, lahko ‘po pomoti’ dodate za več kot 200 kalorij olja, pa se tega niti ne zavedate.

3.

Poskušanje hrane

Že, če poskušate hrano med tem, ko kuhate in, če pojeste samo tista mala dva grižljaja, ki ju vaš otrok pusti, so to dodatne kalorije, ki pa se vam ne zdijo pomembne. Pozabite na to, kaj ste dali v usta in tega sploh ne beležite. Pa bi morali, saj je tako zaužita hrana velikokrat razlog, da se redite.

4.

Zdrava hrana

Med zdravo hrano spadajo seveda tudi oreščki. Ko jih veselo glodate, pa ne pomislite, da so ravno oreščki lahko razlog za vaše odvečne kilograme, saj je njihova vsebnost kalorij precej visoka. Seveda še vedno predstavljajo boljšo izbiro od visoko procesiranih prigrizkov, kot so čips in smokiji, a hitro z njimi zaužijete presežek kalorij.

5.

Tekoče kalorije

Najbolj pogosto se kot vir odvečnih kalorij, ki se jih ne zavedate, pojavijo pijače – razni sokovi, sladkane gazirane pijače, pivo, žgane pijače, … H kalorijam, ki pridejo s temi pijačami, pa moramo prišteti še kalorije, ki jih v telo vnesemo, kot posledico pitja pijač, saj nam te sprožijo lakoto in hrepenenje po nezdravih prigrizkih.

Vsi radi dobro jemo in, kot veste, je moje mnenje o hrani takšno, da se ničemur ne smemo pretirano odrekati. Vseeno pa vam svetujem, da bodite previdni pri količinah vnosa zgoraj omenjenih živil.

Ko smo že pri prehrani in nasvetih. Lahko vam trdim 2 zadevi. Prva je ta, da nisem samo osebni trener temveč tudi prehranski svetovalec. Kot drugo pa to, da vam pri svojem prehranskem coachingu ne bom vzel tisto, kar imate najraje, ker tudi jaz uživam v hrani.

info@danieljelovic.com

Lp,

Coach Daniel